Bolagsskatt 2021

Annons

Bolagsskatt 2021

Bolagsskatt 2021

Bolagsskatt 2021 för beskattningsår 2021, används av aktiebolag vid uträkning av ett aktiebolags vinstskatt (bolagsskatt = bolagets vinstskatt).

Bolagsskatt per beskattningsår i procent%
202120,6
202021,4
201922

Vad är bolagsskatten för beskattningsår 2021?

För beskattningsår som påbörjas efter den 31 december 2020 men före den 1 januari 2022 är skattesatsen 20,6 procent.

Bolagsskatt för beskattningsår 2021 beräknas enligt följande:

Resultat före skatt x skattesats i procent utgör bolagets vinstskatt

Räkneexempel för bolagsskatt 2021:

Exempelbolaget har ett resultat före skatt på 20000 kronor och bolagsskatten beräknas enligt följande: 20000 x 0,206 = 4120 kronor i vinstskatt för beskattningsår 2021.

Vad var bolagsskatten för beskattningsår 2020?

För beskattningsår 2020 var skattesatsen 21,4 procent.

Vad var bolagsskatten för beskattningsår 2019?

För beskattningsår 2019 var skattesatsen 22 procent.

Obs, Bolagsskatten är inte avdragsgill

Vad är bolagsskatt?

Bolagsskatt är en skatt på ett företags vinst eller kapital och i Sverige så betalas bolagsskatt av aktiebolag på den vinst bolaget gör.

På 1980-talet var bolagsskatten i Sverige på hela 52 procent och det fanns dessutom en särskilt vinstdelningsskatt för de största och mest lönsamma företagen som skulle användas för att finansiera löntagarfonderna.

På det hela gjorde det att den sammanlagda vinstbeskattningen för storföretag kunde uppgå till 57 procent.

I praktiken blev dock bolagsskatten betydligt lägre då de höga skatterna kombinerades med generösa avdragsregler för investeringar och även för lagerhållning.

I samband med den så kallade århundradets skattereform 1990 så sänktes bolagsskatten kraftigt från 52 procent till 30 procent samtidigt som vinstdelningsskatten helt togs bort.

I samband med det så begränsades avdragsmöjligheterna och därefter så har bolagsskatten sänkts ytterligare i flera steg under 1990-, 2000- och 2010-talet.

Vad är ett beskattningsår?

Beskattningsår, eller även kallat inkomstår, är det år för vilket man ska redovisa och skatta för inkomster och utgifter.

För aktiebolag motsvarar beskattningsåret bolagets räkenskapsår.

För ett aktiebolag ska räkenskapsåret framgå av bolagsordningen.

Exempel på räkenskapsår är 1 januari-31 december, 1 maj-30 april, 1 juli-30 juni och 1 september-31 augusti.

Tack för din läsning!

Följ mig på Twitter

Tillbaka till startsidan

Besök min profil på InstaLinks.se

Annons

Behöver ditt företag ett riktigt bra webbhotell? Loopia erbjuder webbhotell med e-post, dns-tjänst, vps-tjänst och köp av domännamn. Jag har använt Loopia sen tidigt 2000-tal och är väldigt nöjd. Klicka här för att se aktuella erbjudanden

Spara och investera i aktier och fonder? Välj Avanza Bank för ditt sparande. Oavsett om det gäller ett privat sparande i värdepapper, pension eller om du som företagare vill investera ditt företags pengar på ett tryggt sätt. Klicka här för att komma igång med ditt sparande hos Avanza.

Är det dags för bokslut och årsredovisning? Hos vår samarbetspartner Årsredovisning Online kan du t.ex. upprätta årsredovisning för aktiebolag enligt K2-rekommendationen online, du betalar per årsredovisning, inga löpande kostnader med andra ord. Besök årsredovisning online för bra erbjudanden.

Är det dags att starta eget aktiebolag? Bolagspartner hjälper dig med ett eget aktiebolag snabbt och smidigt. De har lång erfarenhet och jag har själv använt dem flera gånger. Välj Bolagsparter när det är dags för eget aktiebolag.

Behöver företaget kontorsutrustning? Besök Kontorsgiganten så hittar du allt för hemmakontoret. Klicka här för att köpa kontorsmaterial och kontorsvaror online

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Annons

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 51 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och WordPress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.