Omställningsstöd till företag 2020

Annons

Omställningsstöd till företag 2020

Omställningsstöd till företag 2020

Omställningsstöd till företag 2020 under den pågående Corona-pandemin.

Är det aktuellt för ditt företag att ta del av ett omställningsstöd 2020?

Syftet med ett omställningsstöd är att verksamheter som t.ex. restaurang och taxi ska kunna ställa om sina verksamheter till att exempelvis sälja maten som hämtmat, eller som taxiverksamhet som kan behöva ställa om till leveranser.

Omställningsstödet gäller från då det trädde i kraft den 22 juni 2020 och tillsvidare, dock med förändrade nivåer från den 1 december 2020.

Tabell med period, omställningstapp i procent samt maximalt omställningsstöd i kronor.

PeriodOmsättningstapp i procentMaximalt omställningsstöd
Mars 202030%75 miljoner kronor
April 202030%75 miljoner kronor
Maj 202040%75 miljoner kronor
Juni 202050%8 miljoner kronor
Juli 202050%8 miljoner kronor
Augusti 202050%30 miljoner kronor
September 202050%30 miljoner kronor
Oktober 202050%30 miljoner kronor

Kan omställningsstöd vara aktuellt för ditt företag?

För att kontrollera om det kan vara aktuellt med omställningsstöd för ditt företag kan du ta fram en resultatrapport från ditt bokföringsprogram som visar siffror för aktuell period 2020 jämfört med period 2019.

Den minskade omsättningen ska, så gott som uteslutande, vara en konsekvens av den pågående Corona-pandemin och sjukdomen covid-19.

Beräkning av omställningsstöd med exempel

Stödet är ett skattepliktigt näringsbidrag och ska bokföras därefter.

Omställningsstöd = 75% x omsättningstapp* x fasta kostnader under perioden* 2020

* Omsättningstappet ska vara minst 30% under exempelperioden mars–april 2020.

Vad gäller för de olika perioderna?

Omställningsstöd mars och april 2020

För att ta del av ett omställningsstöd för perioden mars till april 2020 så krävs ett omsättningstapp på minst 30% jämfört med samma period föregående år.

Företaget ska ha haft en omsättning på minst 250000 kronor under det räkenskapsår som avslutades före 1 januari 2020.

Omställningsstöd maj 2020

För att ta del av ett omställningsstöd för perioden maj 2020 så krävs ett omsättningstapp på minst 40% jämfört med föregående års period. Maj är en egen period och har ett maximalt stöd på 75 miljoner kroner per företag.

Omställningsstöd juni till juli 2020

För perioden juni till juli 2020 krävs ett omsättningstapp på minst 50% jämfört med samma period 2019 för att stöd ska kunna beviljas.

Det maximala stödet för perioden juni till juli 2020 är 8 miljoner kronor.

För perioden juni till juli måste också viss kompletterande information lämnas vid ansökan om det sökta stödet överstiger 1 miljon kronor.

Omställningsstöd lämnas med maximalt 75% av det procentuella omsättningstappet med ovan angivna maximala belopp multiplicerat med vissa av företagets fasta kostnader under stödperioden.

Omställningsstöd augusti till oktober 2020

För perioden augusti till oktober 2020 krävs ett omsättningstapp på minst 50% jämfört med samma period 2019 för att stöd ska kunna beviljas.

Det maximala stödet för perioden augusti till oktober 2020 är 30 miljoner kronor.

För perioden augusti till oktober måste också viss kompletterande information lämnas vid ansökan om det sökta stödet överstiger 1 miljon kronor.

Omställningsstöd lämnas med maximalt 70% av det procentuella omsättningstappet med ovan angivna maximala belopp multiplicerat med vissa av företagets fasta kostnader under stödperioden.

Villkor för omställningsstöd 2020

Stöd kan endast ges till företag och organisationer med har F-skatt. Undantag finns för vissa stiftelser, föreningar och trossamfund.

Under perioden för ansökt omställningsstöd 2020 får inte ett beslut fattas eller verkställas om vinstutdelning, gottgörelse, förvärv av egna aktier eller minskning av aktiekapital samt reservfond för återbetalning till ägare eller medlemmar.

Ett företag som vid prövningen av ansökan är på obestånd ska inte kunna få omställningsstöd.

Företag som har skatte- eller avgiftsskulder som har överlämnats till Kronofogden för indrivning ska ej heller kunna få omställningsstöd, gäller även för företagets företrädare som ej heller får vara belagd med näringsförbud.

För att kunna ta del av ett omställningsstöd för företag 2020 så ska man som företag ha gjort vad skäligen kan krävas för att uttömma möjligheterna till försäkringsersättning, skadestånd och liknande ersättning samt annat statligt stöd för sådan förlorad omsättning eller sådana kostnader som stödet kan beräknas på.

Revisorsintyg krävs om stödet är över 100000 kronor men Skatteverket kan kräva ett yttrande från revisor även vid lägre sökt omställningsstöd.

Skatteverket får besluta om revision för att kontrollera att ett företag som har fått omställningsstöd, har rätt till stöd. Man får även besluta om kontrollbesök för att kontrollera att företag som har fått omställningsstöd har rätt till det.

Tack för din läsning!

Följ mig på Twitter

Tillbaka till startsidan

Besök min profil på InstaLinks.se

Annons

Behöver ditt företag ett riktigt bra webbhotell? Loopia erbjuder webbhotell med e-post, dns-tjänst, vps-tjänst och köp av domännamn. Jag har använt Loopia sen tidigt 2000-tal och är väldigt nöjd. Klicka här för att se aktuella erbjudanden

Spara och investera i aktier och fonder? Välj Avanza Bank för ditt sparande. Oavsett om det gäller ett privat sparande i värdepapper, pension eller om du som företagare vill investera ditt företags pengar på ett tryggt sätt. Klicka här för att komma igång med ditt sparande hos Avanza.

Är det dags för bokslut och årsredovisning? Hos vår samarbetspartner Årsredovisning Online kan du t.ex. upprätta årsredovisning för aktiebolag enligt K2-rekommendationen online, du betalar per årsredovisning, inga löpande kostnader med andra ord. Besök årsredovisning online för bra erbjudanden.

Är det dags att starta eget aktiebolag? Bolagspartner hjälper dig med ett eget aktiebolag snabbt och smidigt. De har lång erfarenhet och jag har själv använt dem flera gånger. Välj Bolagsparter när det är dags för eget aktiebolag.

Behöver företaget kontorsutrustning? Besök Kontorsgiganten så hittar du allt för hemmakontoret. Klicka här för att köpa kontorsmaterial och kontorsvaror online

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Annons

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 51 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och WordPress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.