Vad är Debet och Kredit?

Annons

Debet och kredit

Debet och Kredit ingår i dubbel bokföring

Med dubbel bokföring betyder det att varje transaktion, affärshändelse, bokförs på minst två olika konton i den löpande bokföringen. Den ena delen är debet och står för dit verksamheten tillför resurser och den andra kredit var verksamheten tar resurser ifrån.

Innebörden av debet eller kredit beror på vilken kontotyp det rör sig om:

  • Tillgångskonton – t ex kassan – ökar i debet samt minskar i kredit.
  • Skuldkonton – t ex banklån – ökar i kredit samt minskar i debet.
  • Intäktskonton – t ex försäljning – ökar i kredit samt minskar i debet.
  • Kostnadskonton – t ex varuinköp – ökar i debet samt minskar i kredit.

Intäktskonton bokförs på kreditsidan och kostnadskonton på debetsidan.

Det beror på att intäkter i regel alltid innebär en ökning och kostnader alltid en minskning. Det är i princip endast vid någon form av rättelse som dessa konton påverkas åt andra hållet.

Till exempel när du får betalt för en vara eller tjänst till ditt affärskonto så ökar saldot på ditt affärskonto och bokförs på debetsidan.

Tillgångskonton och skuldkonton kan bokföras antingen på kreditsidan eller på debetsidan.

Det beror på att tillgångskonton och skuldkonton förändras vid exempelvis insättningar och uttag.

Till exempel när du betalar för en vara eller tjänst från ditt affärskonto så minskar saldot på ditt affärskonto och bokförs på kreditsidan.

Bokföringsexempel

Antag att man ska bokföra försäljningen, en affärshändelse, av en vara, till exempel en dator för 10 000 kronor.

Denna händelse kan då skrivas in i en kassabok på följande sätt:

1910 – Kassa
Debet Kredit Text
10 000 Sålt dator

I dubbel bokföring bokför man denna affärshändelse också på ett konto för “Försäljning”, där man lägger affärshändelsen på kreditsidan:

3010 – Försäljning
Debet Kredit Text
10 000 Sålt dator

Om man kombinerar dessa bokningar blir det en så kallad bokföringsorder:

Konto Debet Kredit Text
1910 10 000 Sålt dator
3010 10 000 Sålt dator

Vid dubbel bokföring kan man kan lätt kontrollera att skillnaden mellan debetsidan och kreditsidan i affärshändelsen är noll.

Läs mer om dubbel bokföring här

Tillbaka till startsidan

Annons

Behöver ditt företag ett riktigt bra webbhotell? Loopia erbjuder webbhotell med e-post, dns-tjänst, vps-tjänst och köp av domännamn. Jag har använt Loopia sen tidigt 2000-tal och är väldigt nöjd. Klicka här för att se aktuella erbjudanden

Spara och investera i aktier och fonder? Välj Avanza Bank för ditt sparande. Oavsett om det gäller ett privat sparande i värdepapper, pension eller om du som företagare vill investera ditt företags pengar på ett tryggt sätt. Klicka här för att komma igång med ditt sparande hos Avanza.

Är det dags för bokslut och årsredovisning? Hos vår samarbetspartner Årsredovisning Online kan du t.ex. upprätta årsredovisning för aktiebolag enligt K2-rekommendationen online, du betalar per årsredovisning, inga löpande kostnader med andra ord. Besök årsredovisning online för bra erbjudanden.

Är det dags att starta eget aktiebolag? Bolagspartner hjälper dig med ett eget aktiebolag snabbt och smidigt. De har lång erfarenhet och jag har själv använt dem flera gånger. Välj Bolagsparter när det är dags för eget aktiebolag.

Behöver företaget kontorsutrustning? Besök Kontorsgiganten så hittar du allt för hemmakontoret. Klicka här för att köpa kontorsmaterial och kontorsvaror online

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Annons

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 51 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och WordPress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.