Vad är dubbel bokföring?

Annons

Vad är dubbel bokföring?

Vad innebär dubbel bokföring?

Med dubbel bokföring menas att en transaktion, affärshändelse, registreras på minst två konton i din kontoplan, på det ena kontot i debet och på det andra kontot i kredit.

Dubbel bokföring är när du registrerar, bokför, en affärshändelse på två konton, debet och kredit.

Tekniken kallas för dubbel bokföring och är konstruerad för att vara självkontrollerande. Den minskar risken för felregistrering vid bokföring.

Dubbel bokföring är en grupp regler för bokföring av ekonomiska transaktioner som är internationell standard för näringsverksamheter.

Om summan av debetposterna inte blir lika stor som summan av kreditposterna har det blivit fel någonstans.

I ett bokföringsprogram signalerar programmet om inte debet och kredit stämmer överens.

Du kommer inte att kunna spara verifikationen så länge beloppen inte balanserar.

Bokföringsexempel

Exempel 1.

Nedan följer ett exempel på hur dubbel bokföring fungerar, alltså när du bokför en affärshändelse i både debet och kredit. Kontona är valda från BAS-kontoplanen.

Debet Kredit
Banklån
Konto Belopp Konto Belopp
[1930] 20 000 [2350] 20 000

Företagskonto [1930] ökar från 0 kr till 20 000 kr när det debiteras.
Andra långfristiga skulder till kreditinstitut [2350] ökar från 0 kr till 20 000 kr när det krediteras.

Summan av debet och kredit balanserar, det är alltså lika stora summor i både debet och kredit.

Exempel 2.

En tillgång ökar i debet och minskar i kredit: När ett tillgångskonto, till exempel kassa, debiteras ökar tillgången och när kontot krediteras minskar tillgången.

En skuld minskar i debet och ökar i kredit: När ett skuldkonto, till exempel banklån, debiteras minskar skulden och när kontot krediteras ökar skulden.

När ett intäktskonto, till exempel försäljning, debiteras minskar intäkten och när kontot krediteras ökar intäkten.

När ett kostnadskonto, till exempel bankkostnader, debiteras ökar kostnaden och när kontot krediteras minskar kostnaden.

Om företaget lånar 100 000 kr på banken debiteras kassakontot så att tillgången ökar med 100 000 kr. Samtidigt krediteras banklånskontot så att skulden ökar med 100 000 kr.

Om företaget säljer för 500 kr debiteras kassakontot så att tillgången ökar med 500 kr. Samtidigt krediteras försäljningskontot så att inkomsten ökar med 500 kr.

Om företaget betalar 100 kr i bankkostnader krediteras kassakontot med 100 kr. Samtidigt debiteras bankkostnadskontot så att utgiften ökar med 100 kr.

Läs mer om dubbel bokföring här

Tillbaka till startsidan

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 32 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och wordpress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.