Kompensation för höga sjuklönekostnader

Annons

Kompensation för höga sjuklönekostnader

Kompensation för höga sjuklönekostnader

Kompensation för höga sjuklönekostnader betalas redan ut av staten men med ett lägre belopp än tidigare under den nu pågående Corona-pandemin.

Med sjuklönekostnad avses den sjuklön som betalas av arbetsgivaren under de första 14 dagarnas sjukdom med karensavdrag avräknat.

I mina tidigare artiklar kan man läsa dels om hur man bokför kompensation för höga sjuklönekostnader och hur staten har beslutat att förlänga kompensation för höga sjuklönekostnader året ut till den 31 december 2020.

Vad är kompensation för höga sjuklönekostnader?

Sen 2015 har arbetsgivare kunnat ansöka om att bli kompenserade för höga sjuklönekostnader utbetalt av Försäkringskassan till sina skattekonton årligen efter en avstämning mot inlämnade arbetsgivardeklarationer men nu under den pågående Corona-pandemin så görs avstämning och utbetalning månadsvis.

Vad gäller för att få kompensation för höga sjuklönekostnader?

Tidigare gällde att staten tog hela kostnaden för sjuklönekostnaden men sen den 1 augusti 2020 gäller att staten tar större delen av sjuklönekostnaden för den del som anses vara högre än normalt, och det är de små företagen och arbetsgivarna som gynnas främst av det.

Hur mycket kompenseras en arbetsgivare för höga sjuklönekostnader?

Det här gäller från den 1 augusti till den 31 december 2020

Sen den 1 augusti 2020 gäller följande för att beräkna hur stor kompensationen för höga sjuklönekostnader en arbetsgivare kan få.

Räkneexempel: En arbetsgivare med 100 000 kr i total lönesumma för en månad står själv för de första 350 kronorna i sjuklönekostnad och staten ersätter resterande sjuklönekostnad för månaden.

Lönesumma under månadenSjuklönekostnad ersätts för den del som överstiger andel av månadens lönesumma
högst 250 tkr0,35%
250–500 tkr0,63%
500–1000 tkr0,77%
1000–1667 tkr0,86%
över 1667 tkr1,07%

Under perioden 1 april till 31 juli 2020 tog staten hela sjuklönekostnaden från arbetsgivaren

Under perioden 1 april till 31 juli tog staten hela kostnaden för sjuklönekostnaden från arbetsgivaren som en del av de åtgärder i socialförsäkringen som beslutades under den pågående Corona-pandemin som fick stor påverkan av svenskt arbetsliv under våren 2020.

Vad gällde före den 1 april 2020?

Före den 1 april 2020 gällde samma beräkning som från 2015 då kompensationen för höga sjuklönekostnader infördes.

Lönesumma under åretSjuklönekostnad ersätts för den del som överstiger andel av årets lönesumma
högst 3 mkr0,50%
3 – 6 mkr0,90%
6 – 12 mkr1,20%
12 – 20 mkr1,30%
över 20 mkr1,50%

Tack för ditt besök!

Följ mig på Twitter

Tillbaka till startsidan

Besök min profil på InstaLinks.se

Relaterade länkar till artikeln

Regeringen angående förlängning av åtgärder i socialförsäkringen

Bokföringsexempel för hur man bokför ersättning för sjuklönekostnader

Annons

Behöver ditt företag ett riktigt bra webbhotell? Loopia erbjuder webbhotell med e-post, dns-tjänst, vps-tjänst och köp av domännamn. Jag har använt Loopia sen tidigt 2000-tal och är väldigt nöjd. Klicka här för att se aktuella erbjudanden

Spara och investera i aktier och fonder? Välj Avanza Bank för ditt sparande. Oavsett om det gäller ett privat sparande i värdepapper, pension eller om du som företagare vill investera ditt företags pengar på ett tryggt sätt. Klicka här för att komma igång med ditt sparande hos Avanza.

Är det dags för bokslut och årsredovisning? Hos vår samarbetspartner Årsredovisning Online kan du t.ex. upprätta årsredovisning för aktiebolag enligt K2-rekommendationen online, du betalar per årsredovisning, inga löpande kostnader med andra ord. Besök årsredovisning online för bra erbjudanden.

Är det dags att starta eget aktiebolag? Bolagspartner hjälper dig med ett eget aktiebolag snabbt och smidigt. De har lång erfarenhet och jag har själv använt dem flera gånger. Välj Bolagsparter när det är dags för eget aktiebolag.

Behöver företaget kontorsutrustning? Besök Kontorsgiganten så hittar du allt för hemmakontoret. Klicka här för att köpa kontorsmaterial och kontorsvaror online

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Annons

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 51 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och WordPress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.