Räkna ut karensavdrag

Annons

Räkna ut karensavdrag

Räkna ut karensavdrag

Hur kan man räkna ut karensavdrag? Hur stort karensavdrag ska dras av från sjuklönen? Är karensavdraget alltid lika stort? Hette det inte karensdag tidigare?

I den här artikeln försöker jag besvara de vanligaste frågorna kring hur man som anställd eller arbetsgivare ska räkna ut karensavdrag.

Den här artikeln riktar sig både till arbetsgivare och anställd men formuleringar kan ofta vara utifrån arbetsgivaren.

Vad är ett karensavdrag?

Den 1 januari 2019 ersattes det tidigare avdraget för karensdagen, första sjukdagen, med ett karensavdrag. I den här artikeln kan ni läsa mer om bakgrunden till ändringen.

Karensavdraget är 20 procent av sjuklönen, ett engångsavdrag baserat på en genomsnittlig arbetsvecka.

Som arbetsgivare är det viktigt att rätt sjuklön betalas ut när en anställd blir sjuk. Sjuklönen är 80 procent av den anställdas lön och andra förmåner.

Hur stort är ett karensavdrag?

Karensavdraget är ett avdrag utifrån genomsnittlig arbetstid.

Karensavdraget baseras på hur mycket den anställda arbetar i genomsnitt under en kalendervecka. För personal som arbetar heltid eller deltid , alltså har en bestämd sysselsättningsgrad, så utgår arbetsgivaren från det som är överenskommet i anställningen.

För anställda som har en oregelbunden sysselsättningsgrad behöver arbetsgivaren göra en bedömning av hur mycket den anställda skulle ha arbetat under en genomsnittlig vecka.

Är ett karensavdrag alltid lika stort?

Samma karensavdrag oavsett tidpunkt.

Karensavdraget blir lika stort oavsett vilken dag eller när på dagen den anställda blir sjuk. Om den anställda blir sjuk efter halva arbetsdagen dras halva dagen i karens och är den anställda fortfarande sjuk nästa dag dras återstående del tills det blir ett helt karensavdrag.

Räkneexempel för karensavdraget

Räkna ut karensavdrag för anställd som arbetar regelbundet

För anställd med rätt till sjuklön:

 • Lön: 110 kr/timme
 • Sjuklön: 88 kr/timme (110 kr x 0,8)

Genomsnittlig veckoarbetstid:

 • 40 timmar
 • Veckoersättning i sjuklön: 3 520 kr (40 timmar x 88 kr)

Karensavdrag:

 • 20 % av genomsnittlig veckoersättning av sjuklön: 704 kr (3520 kr x 0,2)

Karensavdraget blir 704kr

Räkna ut karensavdrag för anställd som arbetar deltid

För anställd med rätt till sjuklön:

 • Lön: 150 kr/timme
 • Sjuklön:120 kr/timme (150 kr x 0,8)

Genomsnittlig veckoarbetstid:

 • 32 timmar (80 % av heltid, 40 timmar)
 • Veckoersättning i sjuklön: 3 840 kr (32 timmar x 120 kr)

Karensavdrag:

 • 20 % av genomsnittlig veckoersättning av sjuklön: 768 kr (3 840 kr x 0,2)

Karensavdraget blir 768kr

Vad gäller efter ändringen från karensdag till karensavdrag?

 • För den som har ett kollektivavtal där beräkningen av karensen är inskriven gör beräkningen utifrån bestämmelserna i avtalet.
 • För den som driver aktiebolag gäller att den räknas som anställd i företaget. Istället för en karensdag görs ett karensavdrag.
 • Den som har en enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag utan anställd personal berörs inte av regeländringen från karensdag till karensavdrag.

Källa: Verksamt.se

Tack för besöket!

Följ mig på Twitter

Tillbaka till startsidan

Besök min profil på InstaLinks.se

Annons

Behöver ditt företag ett riktigt bra webbhotell? Loopia erbjuder webbhotell med e-post, dns-tjänst, vps-tjänst och köp av domännamn. Jag har använt Loopia sen tidigt 2000-tal och är väldigt nöjd. Klicka här för att se aktuella erbjudanden

Spara och investera i aktier och fonder? Välj Avanza Bank för ditt sparande. Oavsett om det gäller ett privat sparande i värdepapper, pension eller om du som företagare vill investera ditt företags pengar på ett tryggt sätt. Klicka här för att komma igång med ditt sparande hos Avanza.

Är det dags för bokslut och årsredovisning? Hos vår samarbetspartner Årsredovisning Online kan du t.ex. upprätta årsredovisning för aktiebolag enligt K2-rekommendationen online, du betalar per årsredovisning, inga löpande kostnader med andra ord. Besök årsredovisning online för bra erbjudanden.

Är det dags att starta eget aktiebolag? Bolagspartner hjälper dig med ett eget aktiebolag snabbt och smidigt. De har lång erfarenhet och jag har själv använt dem flera gånger. Välj Bolagsparter när det är dags för eget aktiebolag.

Behöver företaget kontorsutrustning? Besök Kontorsgiganten så hittar du allt för hemmakontoret. Klicka här för att köpa kontorsmaterial och kontorsvaror online

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Annons

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 51 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och WordPress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.