Vad är sjuklön och sjukpenning?

Annons

Sjuklön och sjukpenning

Sjuklön och sjukpenning, vad är skillnaden?

Sjuklön betalas ut av arbetsgivaren de första 14 kalenderdagarna (minus karensavdraget).

Är du fortsatt sjuk efter 14 dagar kan du ha rätt till sjukpenning, en ersättning från Försäkringskassan.

Sjuklön vid sjukdom en kortare tid, sjukpenning vid längre sjukfrånvaro

Från arbetsgivaren får du lagstadgad sjuklön de första 14 dagarna, förutom ett karensavdrag som motsvarar 20 % av den genomsnittliga veckoarbetstiden.

Efter karenstiden till och med dag 14 i sjukperioden betalar din arbetsgivare en sjuklön som är 80 procent av lönen, oavsett vad du tjänar.

Sjukanmäl dig till din arbetsgivare den första dagen som du inte kan arbeta på grund av sjukdom.

Nya regler om avdrag för karens

Den 1 januari 2019 infördes nya regler för karens, då den tidigare karensdagen ersattes med ett karensavdrag.

Syftet med ändringen om karensavdrag i sjuklönelagen var att oavsett hur arbetstiden är förlagd, ska beräkningen för avdraget vara lika för alla. Tidigare regler hade fått till följd att du som har koncentrerad arbetstid får ett högre avdrag om karensdagen infaller under en dag med ett långt arbetspass.

För dig som arbetar lika många timmar varje dag och du är sjuk en hel dag blir karensavdraget lika stort som vid tidigare karensdag.

Är du däremot sjuk en del av din arbetsdag så kommer karensavdrag även göras nästkommande arbetsdag för resterande tid.

Tills du fått avdrag som motsvarar fullt karensavdrag, det vill säga 20 % av genomsnittlig veckoarbetstid.

För dig som arbetar oregelbunden arbetstid innebär den nya lagregeln om karensavdrag att avdraget blir lika stort oavsett vilken dag du är sjuk. 

Prisbasbelopp 2020:

  • 1 prisbasbelopp = 47 300 kr
  • 8 prisbasbelopp = 378 400 kr

(31 533 kr/mån)

  • 10 prisbasbelopp = 473 000 kr

(39 417 kr/mån)

Sjukpenning, Sjukdom dag 15 – 90

För dag 15 och framåt får du sjukpenning från Försäkringskassan. Den motsvarar cirka 70 procent av lönen maximerat till en årslön på 8  prisbasbelopp .

Sjukpenning beräknas enligt följande:

Årslön (SGI) x 0.97 / 365 x 0.8 = din dagspenning.

SGI står för Sjukpenningsgrundande Inkomst. Försäkringskassans omräkningsfaktor är 0.97% vilket gör att din sjukpenning inte blir 80% av din ordinarie inkomst.

I ett räkneexempel där du har 25000kr i månadslön blir din dagspenning följande: 300000 x 0.97 / 365 x 0.8 = 637,80kr/dag inkl. skatt 30%)

Tänk på att Försäkringskassan tar ut 30% skatt på din ersättning vilket ger dig en lägre nettoutbetalning än din sjuklön.

Om din arbetsgivare har kollektivavtal kan du dessutom få sjuklön och sjukpenning från din arbetsgivare och Försäkringskassan samtidigt.

Sjukdom längre än tre månader

Om du inte kan arbeta på grund av sjukdom eller olycksfall, kan du ha rätt till ersättning från två håll. Utöver ersättning via de lagstadgade försäkringarna kan du få ersättning om din arbetsgivare har kollektivavtal.

Är du sjuk i mer än tre månader består ersättningen av sjukpenning som är ungefär 80 procent av lönen upp till 8 prisbasbelopp. Om din arbetsgivare har kollektivavtal får du dessutom 10 procent i ITPs sjukpension. 

Regelverket för sjukpension omfattar alla från första anställningsdagen oavsett anställningsform eller omfattning, ingen kvalifikationstid tillämpas.

Det gäller lika för alla och omfattar såväl heltidsanställda och deltidsarbetande tillsvidareanställda som tidsbegränsade anställningar.

Sjukpensionen kompletterar ersättningen från Försäkringskassan till och med den 360:e sjukdagen på lön under 8 prisbasbelopp. Har du en årslön över 8 prisbasbelopp, får du ITPs sjukpension som komplement. 

För närmare information om nivåer och utbetalningstid, se Alectas hemsida

Långvarig sjukdom

Om din arbetsförmåga är varaktigt nedsatt, kan du bli beviljad sjukersättning av Försäkringskassan.

För att du ska kunna få sjukersättning, måste din arbetsförmåga vara stadigvarande nedsatt, det vill säga för all överskådlig framtid. 

Läs mer på Försäkringskassans webbplats

Är du yngre än 30 år kan du i stället få aktivitetsersättning. Sjuk- eller aktivitetsersättningen är 64,7 procent av en beräknad antagen inkomst som högst får vara 7,5 prisbasbelopp.

Om din arbetsgivare har kollektivavtal får du dessutom ITPs sjukpension. ITPs sjukpension betalas ut med 15 procent av den pensionsmedförande lönen under 7,5 prisbasbelopp. Du som har en lön över 7,5 prisbasbelopp får också ITPs sjukpension på dessa högre lönedelar.

Arbetsskada

Vid eventuell arbetsskada gäller ytterligare kollektivavtalade respektive lagstadgade försäkringar.

Använd Ersättningskollen för att se hur mycket ersättning du kan få

Ersättningskollen visar både lagstadgad och kollektivavtalad ersättning vid sjukdom eller arbetsskada.

Läs mer om ersättningskollen här

Med hjälp av Ersättningskollen kan du få koll på hur mycket pengar just du kan få om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall.

Alecta

Alecta har hand om allt inom ITP-avtalet, vilket ger dig sjukpension om du blir långvarigt sjuk.

Alecta baserar alla sina beslut efter Försäkringskassans beslut.

Det finns begränsningar i tiden som utbetalning sker från försäkringskassan och från ITP-avtalet via Alecta.

De allra flesta som blir långvarigt sjuka, får trots sjukdomen ändå ingen försämrad pension inom ITP-avtalet. Det beror på att det finns en så kallad premiebefrielseförsäkring.

Den innebär att under hela tiden som du är frisk och arbetar, betalar arbetsgivaren en liten del till den försäkringen. ITP-avtalet säger att din arbetsgivare däremot inte betalar för dig om du blir sjuk.

Premiebefrielseförsäkringen går då in och betalar din ITP istället för arbetsgivaren, till dess du blir frisk igen.

Läs mer om Alecta här

Källa: Unionen.se

Tillbaka till startsidan

Annons

Behöver ditt företag ett riktigt bra webbhotell? Loopia erbjuder webbhotell med e-post, dns-tjänst, vps-tjänst och köp av domännamn. Jag har använt Loopia sen tidigt 2000-tal och är väldigt nöjd. Klicka här för att se aktuella erbjudanden

Spara och investera i aktier och fonder? Välj Avanza Bank för ditt sparande. Oavsett om det gäller ett privat sparande i värdepapper, pension eller om du som företagare vill investera ditt företags pengar på ett tryggt sätt. Klicka här för att komma igång med ditt sparande hos Avanza.

Är det dags för bokslut och årsredovisning? Hos vår samarbetspartner Årsredovisning Online kan du t.ex. upprätta årsredovisning för aktiebolag enligt K2-rekommendationen online, du betalar per årsredovisning, inga löpande kostnader med andra ord. Besök årsredovisning online för bra erbjudanden.

Är det dags att starta eget aktiebolag? Bolagspartner hjälper dig med ett eget aktiebolag snabbt och smidigt. De har lång erfarenhet och jag har själv använt dem flera gånger. Välj Bolagsparter när det är dags för eget aktiebolag.

Behöver företaget kontorsutrustning? Besök Kontorsgiganten så hittar du allt för hemmakontoret. Klicka här för att köpa kontorsmaterial och kontorsvaror online

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Annons

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 51 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och WordPress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.