Vad är semestertillägg?

Annons

Vad är semestertillägg?

Semestertillägg är ett extra lönetillägg för betalda semesterdagar. Summan av din vanliga månadslön och semestertillägget är din semesterlön.

Semestertillägget ska inte förväxlas med semesterersättning.

Enligt semesterlagen så uppgår semestertillägget utan kollektivavtal till 0,43% av din månadslön per semesterdag.

Med en månadslön på exempelvis 25000kr så kan du räkna med ett semestertillägg på 107kr per uttagen semesterdag.

Läs mer längre ned om hur man räknar ut sitt semestertillägg.

När betalas mitt semestertillägg ut?

Semestertillägget betalas vanligtvis ut i samband med uttagen semester eller efterföljande lön.

En del arbetsgivare betalar ut allt det inarbetade semestertillägget som en klumpsumma oavsett om arbetstagaren har utnyttjat all sin betalda semester eller inte, men det är upp till arbetsgivaren.

Räkna ut ditt semestertillägg

Observera

  • att om du haft en annan sysselsättningsgrad under det intjänandeår då du tjänat in dina semesterdagar, till exempel jobbat halvtid, kommer det att påverka din semesterlön.
  • att om du bara varit anställd under delar av intjänandeåret, kan det vara så att du inte fullt ut har tjänat in rätten till betald semester.

Regler för att beräkna semestertillägg

Omfattas du av ett kollektivavtal från till exempel fackförbundet Unionen så beräknas semestertillägget vanligen som 0,8 procent gånger din aktuella månadslön per dag.

Med aktuell månadslön menas den lön du hade när du tog ut semestern.

Om du inte omfattas av ett kollektivavtal så beräknas istället ditt semestertillägg som 0,43 procent gånger din aktuella månadslön.

Räkneexempel för bruttolön 25000kr

Tillägg med kollektivavtal: 5000kr

Semestertillägget blir: 25 semesterdagar x 0.8% x 25000kr = 5000kr

Tillägg utan kollektivavtal: 2688kr

Semestertillägget blir: 25 semesterdagar x 0.43% x 25000kr = 2688kr

Så här har vi räknat ut semestertillägget:

Värdet av semestertillägget med kollektivavtal beräknas som: antalet semesterdagar * 0,8 % * månadslönen

Värdet av semestertillägget utan kollektivavtal beräknas som: antalet semesterdagar * 0,43 % * månadslönen

Läs mer här om semestertillägg

Tillbaka till startsidan

Annons

Behöver ditt företag ett riktigt bra webbhotell? Loopia erbjuder webbhotell med e-post, dns-tjänst, vps-tjänst och köp av domännamn. Jag har använt Loopia sen tidigt 2000-tal och är väldigt nöjd. Klicka här för att se aktuella erbjudanden

Spara och investera i aktier och fonder? Välj Avanza Bank för ditt sparande. Oavsett om det gäller ett privat sparande i värdepapper, pension eller om du som företagare vill investera ditt företags pengar på ett tryggt sätt. Klicka här för att komma igång med ditt sparande hos Avanza.

Är det dags för bokslut och årsredovisning? Hos vår samarbetspartner Årsredovisning Online kan du t.ex. upprätta årsredovisning för aktiebolag enligt K2-rekommendationen online, du betalar per årsredovisning, inga löpande kostnader med andra ord. Besök årsredovisning online för bra erbjudanden.

Är det dags att starta eget aktiebolag? Bolagspartner hjälper dig med ett eget aktiebolag snabbt och smidigt. De har lång erfarenhet och jag har själv använt dem flera gånger. Välj Bolagsparter när det är dags för eget aktiebolag.

Behöver företaget kontorsutrustning? Besök Kontorsgiganten så hittar du allt för hemmakontoret. Klicka här för att köpa kontorsmaterial och kontorsvaror online

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Annons

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 51 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och WordPress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.