Staten fortsätter ta sjuklöneansvaret

Annons

Staten fortsätter ta sjuklöneansvaret

Staten fortsätter ta sjuklöneansvaret

Staten fortsätter ta sjuklöneansvaret men vad betyder det i praktiken?

Att staten fortsätter ta sjuklöneansvaret betyder i praktiken att staten fortsättningsvis kommer ersätta arbetsgivarna för högre sjuklönekostnader än vad som kan anses som normalt.

Hur länge kommer staten ta sjuklöneansvaret?

Staten kommer att fortsätta ta del av sjuklönekostnaderna under perioden 1 augusti 2020 till och med den 31 december 2020.

Hur stor del kommer staten ta av sjuklönekostnaden?

Staten kommer enligt olika procentsatser beroende på storleken på arbetsgivarens totala lönekostnader ersätta arbetsgivarna för högre sjuklönekostnader.

Räkneexempel på sjuklönekostnad som ersätts av staten

Kompensationen är mest gynnsam för de mindre företagen och syftet är att ekonomiskt underlätta för arbetsgivare och företag.

Lönesumma under månadenSjuklönekostnad ersätts för den del som överstiger andel av månadens lönesumma
högst 250 tkr0,35%
250–500 tkr0,63%
500–1000 tkr0,77%
1000–1667 tkr0,86%
över 1667 tkr1,07%
Procentsatser för den del av sjuklönekostnaden som staten fortsätter ta del av

Exempel:

En arbetsgivare med 200 000 kr i total lönesumma för en månad står själv för de första 700 kronorna i sjuklönekostnad och staten ersätter resterande sjuklönekostnad för månaden. För en arbetsgivare med en lönesumma om 1 300 000 kr per månad ersätter staten sjuklönekostnader som överstiger 11 180 kronor.

Vilka företag omfattas av att staten fortsätter ta sjuklöneansvaret?

Alla arbetsgivare omfattas av statens beslut att ersätta höga sjuklönekostnader.

Tar staten sjuklönekostnaden för egenföretagare?

Egenföretagare som bedriver företag i aktiebolagsform omfattas men egenföretagare som bedriver enskild firma eller som delägare i ett handelsbolag gäller särskilda regler och denna grupp får ersättning enligt ett schabloniserat belopp av sjukpenning.

Vad gällde tidigare med att staten tog sjuklöneansvaret?

Mellan 1 april och 31 juli gällde att staten tog hela sjuklönekostnaden från arbetsgivaren under den perioden.

Läs mer på Regeringens webbsida om hur staten fortsätter ta sjuklöneansvaret

Tack för ditt besök!

Följ mig på Twitter

Tillbaka till Startsidan

Besök min profil på InstaLinks.se

Annons

Behöver ditt företag ett riktigt bra webbhotell? Loopia erbjuder webbhotell med e-post, dns-tjänst, vps-tjänst och köp av domännamn. Jag har använt Loopia sen tidigt 2000-tal och är väldigt nöjd. Klicka här för att se aktuella erbjudanden

Spara och investera i aktier och fonder? Välj Avanza Bank för ditt sparande. Oavsett om det gäller ett privat sparande i värdepapper, pension eller om du som företagare vill investera ditt företags pengar på ett tryggt sätt. Klicka här för att komma igång med ditt sparande hos Avanza.

Är det dags för bokslut och årsredovisning? Hos vår samarbetspartner Årsredovisning Online kan du t.ex. upprätta årsredovisning för aktiebolag enligt K2-rekommendationen online, du betalar per årsredovisning, inga löpande kostnader med andra ord. Besök årsredovisning online för bra erbjudanden.

Är det dags att starta eget aktiebolag? Bolagspartner hjälper dig med ett eget aktiebolag snabbt och smidigt. De har lång erfarenhet och jag har själv använt dem flera gånger. Välj Bolagsparter när det är dags för eget aktiebolag.

Behöver företaget kontorsutrustning? Besök Kontorsgiganten så hittar du allt för hemmakontoret. Klicka här för att köpa kontorsmaterial och kontorsvaror online

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Annons

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 51 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och WordPress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.