Förskottssemester, vad innebär det?

Annons

Vad innebär förskottssemester?

Det normala är att du tjänar in din rätt till betalda semesterdagar, det vill säga din semesterlön året innan du tar ut dem, annars kallas det förskottssemester.

Året när du tjänar in dina betalda semesterdagar kallas intjänandeår.

Ett semesterår löper normalt från 1 april ena året till den 31 mars det nästkommande året och intjänande år likaså.

Sammanfallande intjänandeår och semesterår = Förskottssemester

På en arbetsplats som använder sammanfallande intjänandeår och semesterår tjänar du in din semesterlön samma år som du tar ut den genom betalda semesterdagar, och det blir som ett förskott på din semester.

Semesterlönen blir som ett förskott du betalar av

Om intjänandeåret och semesteråret däremot sammanfaller, så ska de betalda semesterdagar som du får i början av semesteråret ses som ett förskott på din semesterlön.

Hur betalar jag av min förskottssemester?

Du betalar av förskottet successivt genom att tjäna in betalda semesterdagar vart efter din anställning pågår under semesteråret. Om du är anställd under hela semesteråret så tjänar du in samtliga semesterdagar som du får i förskott i början av semesteråret.

Förskottssemester

Som nyanställd har du under det första semesteråret rätt till semesterledighet med semesterlön i proportion till antalet anställningsdagar som återstår av semesteråret. Därutöver kan du komma  överens  med din arbetsgivare om förskottssemester.

För nästa semesterår har du sedan rätt till full betald semester. Du får då tillgång till dina betalda semesterdagar innan de ännu har tjänats in. 

Om du fått för mycket utbetalad semester när din anställning avslutas kan arbetsgivaren i vissa fall ha rätt att kräva återbetalning. Det beror på vad som då gäller enligt tillämpligt kollektivavtal eller vad som annars kan ha överenskommits.

Om det finns kollektivavtal så är det vanligt avräkning av skulden görs mot såväl semesterersättning som lön. 

Avräkning får dock inte ske om du till exempel blir uppsagd på grund av arbetsbrist . Du behöver titta i ditt kollektivavtal för att veta vad som gäller vid avräkning.

Källa: Unionen.se

Tillbaka till startsidan

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 30 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och wordpress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.