Räkna ut dina semesterdagar

Annons

Räkna ut dina semesterdagar

Hur du får betald semester

För att enligt semesterlagen kunna få betald semester måste du ha tjänat in den. Det gör du året innan det år du tar semester. Det kallas för intjänandeår. Om intjänandeår och semesterår sammanfaller så kallas det ofta för förskottssemester. I den här artikeln kan du läsa om hur du kan räkna ut dina semesterdagar.

Räkna ut dina semesterdagar

Semesterlagen skiljer på betald och obetald semester, här kan du räkna ut hur många betalda och obetalda semesterdagar du har rätt till.

Intjänandeår är det år du tjänar in semesterlön för att få betald semester, medan semesterår är det år du tar ut semestern. 

Både intjänandeår och semesterår räknas från 1 april till och med 31 mars, men det är inte lagstadgat utan kan avtalas till exempelvis kalenderår. Intjänandeåret ligger före semesteråret. 

Om du varit anställd ett helt intjänandeår har du tjänat in full semesterlön och har rätt till 25 betalda semesterdagar oavsett din ålder eller din anställningsform. I vissa kollektivavtal kan det vara avtalat om fler semesterdagar. Kontrollera gärna vad som står i ditt eget kollektivavtal.

Om du varit anställd under delar av intjänandeåret, så har du inte fullt ut tjänat in rätten till betald semester. Om det skulle vara så, till exempel för att du är nyanställd, har du ändå rätt till ledigheten, så kallad obetald semester. Om du anställs före 31 augusti innevarande semesterår har du rätt till 25 sådana dagar. Om du anställs efter den 31 augusti har du rätt till 5 obetalda dagar.

Vissa arbetsgivare erbjuder dig som nyanställd betald semester även om du inte hunnit tjäna in den, så kallad förskottssemester. 

Semester vid deltid eller annan frånvaro

Observera att din rätt till betalda semesterdagar kan påverkas av om du haft perioder av frånvaro som inte är semesterlönegrundande. Läs mer om semester vid deltidsarbete och om semesterlönegrundande frånvaro.

Dina betalda semesterdagar kan även påverkas om din arbetsgivare har andra regler för semester än vad som är angivet i lag och kollektivavtal.

Källa: Unionen.se

Tillbaka till startsidan

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 30 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och wordpress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.