Minskning av aktiekapital

Annons

Minskning av aktiekapital

När kan en minskning av aktiekapital ske?

I samband med att kravet på aktiekapital sänktes till 25000kr 2020 så blir frågan om en minskning av aktiekapital i befintliga bolag med ett aktiekapital som överstiger 25000kr aktuell.

När man läser texten så får man känslan av att den inte riktigt är anpassad för ett scenario där en minskning av aktiekapital sker på grund av att kravet på aktiekapital har minskats, så man kan nog förvänta sig en uppdatering av förfarandet men ett beslut från styrelse samt en anmälan till Bolagsverket lär fortsättningsvis vara aktuell.

Enligt Skatteverket så kan en minskning av aktiekapital ske enligt följande

Minskning av aktiekapitalet får ske i följande situationer enligt 1:a paragrafen i 20:e kapitlet i Aktiebolagslagen. (20 kap. 1 § ABL):

  • för täckning av förlust, om det inte finns fritt eget kapital som motsvarar förlusten
  • för avsättning till fritt eget kapital
  • för återbetalning till aktieägarna.

Aktiekapitalet får även minskas enligt förbehåll i bolagsordningen. En minskning av aktiekapitalet kan påverka beskattningen.

Hur ska minskningen genomföras?

Ett beslut om minskning av aktiekapitalet ska fattas av bolagsstämman (20 kap. 3 § ABL).

Styrelsen, eller annan som väcker frågan om minskning, ska upprätta ett förslag som bland annat ska innehålla ändamålet med minskningen. Ekonomisk information ska bifogas och förslaget ska granskas av revisor (20 kap. 7–14 §§).

För att beslutet ska vara giltigt krävs registering i aktiebolagsregistret (20 kap. 22 § ABL).

Tillstånd från Bolagsverket i vissa fall

Om grunden för minskningen är avsättning till fritt eget kapital eller återbetalning till aktieägarna krävs tillstånd från Bolagsverket för att minskningen ska få genomföras.

Tillstånd behövs dock inte om bolaget samtidigt vidtar åtgärder som medför att varken bolagets bundna egna kapital eller dess aktiekapital minskar (20 kap. 23 § ABL).

I de fall där tillstånd från Bolagsverket krävs ska bolaget även underrätta sina kända borgenärer om minskningsbeslutet. Underrättelse behövs inte om revisor i skriftligt yttrande uttalat att minskningen inte medför någon risk för borgenärerna (20 kap. 24 § ABL).

Kallelse till kända borgenärer

Om det inte föreligger något hinder mot ansökan ska Bolagsverket kalla bolagens borgenärer. Kallelsen, som ska kungöras i Post- och Inrikes Tidningar, ska innehålla ett föreläggande för den som vill motsätta sig ansökan att göra detta senast en viss dag (20 kap. 26 § ABL).

Bolagsverket ska alltid skicka en särskild underrättelse till Skatteverket. Om bolaget har skulder registrerade hos Kronofogden ska Skatteverket informera Kronofogden om att en underättelse har kommit in (9 § BorgF).

Överlämnande till tingsrätt vid bestridande

Om någon borgenär motsätter sig ansökan ska Bolagsverket överlämna ärendet till tingsrätten för beslut. För att tingsrätten ska få lämna tillstånd till minskningen krävs att den eller de borgenärer som motsatt sig ansökan får fullbetalning eller betryggande säkerhet för sina fordringar. I annat fall ska ansökan avslås av tingsrätten (20 kap. 28 § ABL).

Tillbaka till startsidan

Annons

Behöver ditt företag ett riktigt bra webbhotell? Loopia erbjuder webbhotell med e-post, dns-tjänst, vps-tjänst och köp av domännamn. Jag har använt Loopia sen tidigt 2000-tal och är väldigt nöjd. Klicka här för att se aktuella erbjudanden

Spara och investera i aktier och fonder? Välj Avanza Bank för ditt sparande. Oavsett om det gäller ett privat sparande i värdepapper, pension eller om du som företagare vill investera ditt företags pengar på ett tryggt sätt. Klicka här för att komma igång med ditt sparande hos Avanza.

Är det dags för bokslut och årsredovisning? Hos vår samarbetspartner Årsredovisning Online kan du t.ex. upprätta årsredovisning för aktiebolag enligt K2-rekommendationen online, du betalar per årsredovisning, inga löpande kostnader med andra ord. Besök årsredovisning online för bra erbjudanden.

Är det dags att starta eget aktiebolag? Bolagspartner hjälper dig med ett eget aktiebolag snabbt och smidigt. De har lång erfarenhet och jag har själv använt dem flera gånger. Välj Bolagsparter när det är dags för eget aktiebolag.

Behöver företaget kontorsutrustning? Besök Kontorsgiganten så hittar du allt för hemmakontoret. Klicka här för att köpa kontorsmaterial och kontorsvaror online

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Annons

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 51 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och WordPress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.