Krav på aktiekapital är nu 25000kr

Annons

Krav på aktiekapital

Krav på aktiekapital är nu sänkt till 25000kr

Den 28 november beslutade riksdagen att det lägst tillåtna aktiekapitalet i privata aktiebolag är 25000 kronor från och med den 1 januari 2020. Det innebär att lägsta krav på aktiekapital nu är 25000kr till skillnad mot de tidigare 50000kr och dessförinnan 100000kr.

Ett krav på aktiekapital om 25000kr gör det enklare att starta aktiebolag men det gör det också mer riskfyllt då det krävs betydligt mindre för att förbruka sitt aktiekapital och komma i obestånd.

Att starta ett aktiebolag med 25000kr

För att kunna registrera ett aktiebolag med 25000 kronor i aktiekapital måste det vara bildat (stiftat) från och med den 1 januari 2020 och framåt.

Har företaget bildats före den 1 januari 2020 så gäller de gamla reglerna för aktiekapital, det vill säga att företaget måste då ha ett aktiekapital på lägst 50000 kronor.

Syftet är att fler ska välja aktiebolag

Syftet med att sänka kapitalkravet är att göra företagsformen aktiebolag mer tillgänglig för den som vill starta ett företag.

Det främjar företagande, särskilt inom tjänstesektorn där många företag har ett lägre kapitalbehov än i andra sektorer.

Samtidigt behålls en viss spärr mot oseriöst företagande. Dessutom är avsikten att Sverige ska följa andra EU-länder vad gäller aktiekapitalets storlek.

Befintliga aktiebolag kan sänka sitt aktiekapital till 25 000

Från och med den 1 januari 2020 kan befintliga privata aktiebolag sänka sitt aktiekapital till 25 000 kronor.

Läs på Bolagsverkets webbsida om minskning av aktiekapitalet här, eller läs min artikel om minskning av aktiekapital här.

Tillbaka till startsidan

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 30 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och wordpress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.