Vad är semesterlönegrundande frånvaro?

Annons

Semesterlönegrundande frånvaro

I vissa fall är frånvaro semesterlönegrundande och ger rätt till semesterlön, exempel på sådan frånvaro är arbetsskada och sjukdom men normalt så tjänar du inte in någon semester när du är frånvarande från arbetet.

Semesterlönegrundande orsaker till frånvaro

För att få betald semester, lön under semestern, måste du först ha tjänat in den.

Om du är frånvarande från arbetet kan du i vissa fall trots frånvaron ändå få räkna in den tiden som grund för att få semesterlön. Till exempel om du är sjuk eller föräldraledig under en begränsad tidsperiod.

I den här tabellen finns olika typer av orsaker till semesterlönegrundande frånvaro från arbetet under intjänandeåret. (Intjänandeåret räknas i de flesta fall från 1 april till 31 mars påföljande år, men kontrollera vad som gäller på din arbetsplats.)

FrånvaroorsakOmfattning av semesterlönegrundande frånvaro
1. Sjukdom180 dagar per intjänandeår. Rätten upphör efter oavbruten frånvaro i ett helt intjänandeår.
2. ArbetsskadaHela intjänandetiden utan begränsning. Rätten upphör efter oavbruten frånvaro i ett helt intjänandeår.
3. Föräldraledighet i samband med barns födelse eller adoptionFör vardera föräldern i 120 dagar eller för ensamstående förälder i 180 dagar per barn.
­- Ledighet med graviditetspenning50 dagar (60e till och med 11e dagen före beräknad födelse).
­- Vård av barn vid sjukdom eller smitta hos barnet, vid sjukdom eller smitta hos barnets ordinarie vårdnadshavare, samt vid besök i samhällets förebyggande barnhälsovårdFör vardera föräldern i 120 dagar, eller för ensamstående förälder i 180 dagar, per barn under 12 år per intjänandeår (16 år om barnet har till exempel funktionsnedsättning). Vid vårdnadshavarens sjukdom dock maximalt 60 dagar.
­- Tillfällig föräldraledighet i samband med barns födelse10 dagar per barn.
4. Ledighet vid risk för överföring av smitta180 dagar per intjänandeår.
5. Ledighet för ersättningsberättigad teckenspråksutbildning samt ledighet för facklig och därmed förknippad utbildning180 dagar per intjänandeår.
6. Ledighet på grund av grundutbildning eller repetitionsutbildning enligt lagen om total-försvarspliktMaximalt 60 dagar per intjänandeår.
7. Ledighet för grundläggande svenskundervisning för invandrare (sfi)I den omfattning som utbildningen kräver. Riktvärdet i förordning om sfi är 525 timmar.
8. Ledighet för närståendevård45 dagar per intjänandeår.

Hur semesterlönegrundande frånvaro räknas

De olika typerna av semesterlönegrundande frånvaro gäller oberoende av varandra. Med det menas att flera olika frånvarotyper kan infalla under samma intjänandeår. Den semesterlönegrundande tiden blir då summan av perioderna.

Perioderna med semesterlönegrundande frånvaro räknas kalendariskt, vilket innebär att alla kalenderdagar från och med första till och med sista dagen i en frånvaroperiod räknas.

Källa: Unionen

Tillbaka till startsidan

Annons

Behöver ditt företag ett riktigt bra webbhotell? Loopia erbjuder webbhotell med e-post, dns-tjänst, vps-tjänst och köp av domännamn. Jag har använt Loopia sen tidigt 2000-tal och är väldigt nöjd. Klicka här för att se aktuella erbjudanden

Spara och investera i aktier och fonder? Välj Avanza Bank för ditt sparande. Oavsett om det gäller ett privat sparande i värdepapper, pension eller om du som företagare vill investera ditt företags pengar på ett tryggt sätt. Klicka här för att komma igång med ditt sparande hos Avanza.

Är det dags för bokslut och årsredovisning? Hos vår samarbetspartner Årsredovisning Online kan du t.ex. upprätta årsredovisning för aktiebolag enligt K2-rekommendationen online, du betalar per årsredovisning, inga löpande kostnader med andra ord. Besök årsredovisning online för bra erbjudanden.

Är det dags att starta eget aktiebolag? Bolagspartner hjälper dig med ett eget aktiebolag snabbt och smidigt. De har lång erfarenhet och jag har själv använt dem flera gånger. Välj Bolagsparter när det är dags för eget aktiebolag.

Behöver företaget kontorsutrustning? Besök Kontorsgiganten så hittar du allt för hemmakontoret. Klicka här för att köpa kontorsmaterial och kontorsvaror online

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Annons

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 51 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och WordPress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.