Semesterår och intjänandeår

Annons

Semesterår och intjänandeår

Semesterår och intjänandeår, så här beräknas det

Enligt semesterlagen är det skillnad på betald och obetald semester och för att få betald semester måste du ha tjänat in den. Du tjänar i regel in din betalda semester året innan du tar ut din semester. Den här artikeln handlar om semesterår och intjänandeår.

Rätten till semesterlön måste du först tjäna in

För att få semesterlön när du har semester, måste du först tjäna in betalda semesterdagar. Dina intjänade dagar baseras huvudsakligen på din anställningstid året innan du tar ut semester.

Enligt semesterlagen är semesterår perioden 1 april ett år till 31 mars påföljande år.

Motsvarande period närmast före semesteråret innan kallas intjänandeår .

Du tjänar in semesterlön (rätten till ersättning när du är semesterledig) under intjänandeåret, medan du tar ut semesterledigheten under semesteråret.

Tjäna in semester ett år och ta ut semestern nästa år

Semesterår 1 = intjänandeår för semesterår 2

Eftersom du måste tjäna in din rätt till betald semester i förväg, kommer du under ditt första anställningsår ha tillgång till få, om ens några, betalda semesterdagar.

Börjar du till exempel din anställning den 1 juni, kommer du inte att ha några betalda semesterdagar alls, men du kommer att ha tillgång till 25 obetalda semesterdagar.

Semesterår 2  = intjänandeår för semesterår 3

Din rätt till betalda semesterdagar under semesterår 2 baseras på hur du varit anställd under semesterår 1.

Om du anställdes den 1 juni semesterår 1, kommer dina intjänade dagar att baseras på perioden 1 juni – 31 mars.

De räknas ut i förhållande till om du varit anställd hela semesteråret, det vill säga 1 april – 31 mars.

I detta fall innebär det att du har 21 betalda semesterdagar och 4 obetalda semesterdagar att ta ut.

Dessa semesterdagar får du tillgång till från och med den 1 april, det vill säga i början av semesterår 2.

Semesterår 3  = intjänandeår för semesterår 4, och så vidare

Eftersom du har varit anställd under hela semesterår 2, kommer alla dina semesterdagar under semesterår 3 att vara betalda.

Den 1 april får du tillgång till 25 betalda semesterdagar.

Avvikelser från semesterlagen

Om ert fackförbund har en klubb på företaget, kan klubben och arbetsgivaren komma överens om en annan period för semesterår och intjänandeår än det lagstadgade.

Den vanligaste överenskomna avvikelsen från lagen är att man låter semesteråret infalla mellan den 1 januari till den 31 december, det vill säga att det löper parallellt med kalenderåret och/eller att intjänandeåret sammanfaller med semesteråret.

Det senare fallet innebär att du inte behöver tjäna in din semesterlön i förväg utan du tjänar in den samma semesterår som du tar ut den.

Det går att som enskild tjänsteman teckna avtal med sin arbetsgivare om förskjutning av semesterår och eller intjänandeår, så länge det inte innebär en försämring gentemot lag eller kollektivavtal.

Källa: Unionen

Tillbaka till startsidan

Annons

Behöver ditt företag ett riktigt bra webbhotell? Loopia erbjuder webbhotell med e-post, dns-tjänst, vps-tjänst och köp av domännamn. Jag har använt Loopia sen tidigt 2000-tal och är väldigt nöjd. Klicka här för att se aktuella erbjudanden

Spara och investera i aktier och fonder? Välj Avanza Bank för ditt sparande. Oavsett om det gäller ett privat sparande i värdepapper, pension eller om du som företagare vill investera ditt företags pengar på ett tryggt sätt. Klicka här för att komma igång med ditt sparande hos Avanza.

Är det dags för bokslut och årsredovisning? Hos vår samarbetspartner Årsredovisning Online kan du t.ex. upprätta årsredovisning för aktiebolag enligt K2-rekommendationen online, du betalar per årsredovisning, inga löpande kostnader med andra ord. Besök årsredovisning online för bra erbjudanden.

Är det dags att starta eget aktiebolag? Bolagspartner hjälper dig med ett eget aktiebolag snabbt och smidigt. De har lång erfarenhet och jag har själv använt dem flera gånger. Välj Bolagsparter när det är dags för eget aktiebolag.

Behöver företaget kontorsutrustning? Besök Kontorsgiganten så hittar du allt för hemmakontoret. Klicka här för att köpa kontorsmaterial och kontorsvaror online

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Annons

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 51 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och WordPress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.