Semesterersättning eller semestertillägg?

Annons

Semesterersättning

Vad är semesterersättning?

Semesterersättning är för dig som avslutar din anställning, är anställd per timme eller har ett kortare uppdrag.

Ersättningen är enligt semesterlagen 12% av din inarbetade lön, men kan med avtal vara högre än så, kolla med ditt fackförbund vad som gäller för dig.

Förväxlas ofta med semestertillägg

Semesterersättningen blandas ofta ihop med semestertillägg, som betalas ut tillsammans med din månadslön och tillsammans blir din semesterlön.

Semesterersättning betalas ut när en anställd slutar

Den som avslutar sin anställning har rätt till ersättning för:

  • intjänad semester under innevarande år
  • återstående semester för innevarande år
  • sparad semester från tidigare år

För intjänad semester och återstående semester för innevarande år räknar du ut semesterersättningen på samma sätt som du beräknar semesterlönen.

Utbetalning av din ersättning

Du ska som arbetsgivare betala ut semesterersättningen så snart som möjligt, dock senast en månad efter att anställningen har avslutats.

Semesterersättning betalas även ut på rörliga lönedelar

En anställd med rätt till semestertillägg har också rätt till semesterersättning a 12% (enligt semesterlagen) för den rörliga delen av sin lön, till exempel övertid, ob, ackord eller provision.

Ersättningen betalas ut jämte semesterlön för inarbetad rörlig lön.

Läs mer här om semesterersättning

Följ mig på Twitter

Tillbaka till startsidan

Annons

Behöver ditt företag ett riktigt bra webbhotell? Loopia erbjuder webbhotell med e-post, dns-tjänst, vps-tjänst och köp av domännamn. Jag har använt Loopia sen tidigt 2000-tal och är väldigt nöjd. Klicka här för att se aktuella erbjudanden

Spara och investera i aktier och fonder? Välj Avanza Bank för ditt sparande. Oavsett om det gäller ett privat sparande i värdepapper, pension eller om du som företagare vill investera ditt företags pengar på ett tryggt sätt. Klicka här för att komma igång med ditt sparande hos Avanza.

Är det dags för bokslut och årsredovisning? Hos vår samarbetspartner Årsredovisning Online kan du t.ex. upprätta årsredovisning för aktiebolag enligt K2-rekommendationen online, du betalar per årsredovisning, inga löpande kostnader med andra ord. Besök årsredovisning online för bra erbjudanden.

Är det dags att starta eget aktiebolag? Bolagspartner hjälper dig med ett eget aktiebolag snabbt och smidigt. De har lång erfarenhet och jag har själv använt dem flera gånger. Välj Bolagsparter när det är dags för eget aktiebolag.

Behöver företaget kontorsutrustning? Besök Kontorsgiganten så hittar du allt för hemmakontoret. Klicka här för att köpa kontorsmaterial och kontorsvaror online

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Annons

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 51 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och WordPress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.