Coronaviruset, covid-19, och reseförsäkring, vad gäller?

Annons

Coronaviruset covid-19 reseförsäkring

Coronaviruset, covid-19, vad gäller för din reseförsäkring?

Coronaviruset, covid-19, är högaktuellt just nu och i det här inlägget går jag igenom vad som kan gälla för din reseförsäkring nu när utrikesdepartementet avråder från alla resor till Hubei-provinsen samt icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina med undantag för Hongkong samt Macao på grund av det pågående utbrottet av Coronaviruset, covid-19.

Här är vad som gäller om du vill ställa in en bokad resa eller befinner dig i området.

Information och råd till resenärer

Coronaviruset, covid-19, har bekräftats i över 50 länder nu med majoriteten av smittade och dödsfall i Kina. De länder som har flest bekräftade fall är Kina, Sydkorea, Italien och Iran. Även Sverige har rapporterat flera fall av smittade senaste två dagarna.

Klicka här för en karta över Coronavirusets spridning

Svenska resenärer uppmanas att följa händelseutvecklingen i landet man ska resa till, följa lokala myndigheters råd och anvisningar samt läsa ambassadernas reseinformation. Aktuell reseinformation per land finns på Sweden Abroad och kan även läsas i appen UD Resklar.

Vad gäller om jag vill ställa in en resa till Kina till exempel?

Har du en hemförsäkring hos exempelvis Länsförsäkringar har du också en reseförsäkring som gäller för utlandsvistelser kortare än 45 dagar.

Reseförsäkringen gäller i hela världen, med undantag för de länder och regioner som UD avråder resenärer att åka till.

UD avråder just nu från alla resor till Hubei-provinsen. Vidare avråder UD från icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina med undantag för Hongkong och Macao.

Avrådan gäller tills vidare. Därför gäller inte försäkringen om du trots UDs avrådan väljer att resa.

Om du redan köpt en resa men inte vill åka behöver du kontakta din researrangör för att undersöka möjligheten att avboka eller omboka

Vad gäller om jag befinner mig i ett drabbat område?

Du som befinner dig på en plats som UD avrått från att resa till har ofta ett skydd för akut läkarvård i din reseförsäkring om du drabbas av akut sjukdom eller olycksfall.

Vad händer om jag hamnar i karantän på resmålet, får jag någon ersättning från reseförsäkringen?

Nej, du får inte ersättning från reseförsäkringen.

Du bör vända dig till den lokala myndighet som utfärdat karantänen för ersättning.

Hamnar du i karantän väl hemma i Sverige så kan du däremot få så kallad smittbärarpenning genom försäkringskassan vilket motsvarar 80% av din lön. 

Coronaviruset, covid-19, checklista

Innan avresan

  • Kolla upp och följ reserekommendationerna på UD:s webbplats.
  • Läs mer om vad en avrådan från UD innebär.
  • Om du inte vill åka på en redan planerad och bokad resa behöver du kontakta ditt rese- eller flygbolag för ta reda på vilka möjligheter du har att avboka eller omboka din resa.
  • Din hemförsäkring, reseförsäkring eller kortförsäkring ersätter inte en planerad resa utifrån denna händelse.

Om du är på plats

  • Om du befinner dig i drabbade områden och har frågor eller vill ha hjälp, kontakta i första hand SOS International larmcentral. Tel: +46-8-670 4000

Följ mig på Twitter

Tillbaka till startsidan

Annons

Behöver ditt företag ett riktigt bra webbhotell? Loopia erbjuder webbhotell med e-post, dns-tjänst, vps-tjänst och köp av domännamn. Jag har använt Loopia sen tidigt 2000-tal och är väldigt nöjd. Klicka här för att se aktuella erbjudanden

Spara och investera i aktier och fonder? Välj Avanza Bank för ditt sparande. Oavsett om det gäller ett privat sparande i värdepapper, pension eller om du som företagare vill investera ditt företags pengar på ett tryggt sätt. Klicka här för att komma igång med ditt sparande hos Avanza.

Är det dags för bokslut och årsredovisning? Hos vår samarbetspartner Årsredovisning Online kan du t.ex. upprätta årsredovisning för aktiebolag enligt K2-rekommendationen online, du betalar per årsredovisning, inga löpande kostnader med andra ord. Besök årsredovisning online för bra erbjudanden.

Är det dags att starta eget aktiebolag? Bolagspartner hjälper dig med ett eget aktiebolag snabbt och smidigt. De har lång erfarenhet och jag har själv använt dem flera gånger. Välj Bolagsparter när det är dags för eget aktiebolag.

Behöver företaget kontorsutrustning? Besök Kontorsgiganten så hittar du allt för hemmakontoret. Klicka här för att köpa kontorsmaterial och kontorsvaror online

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Annons

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 51 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och WordPress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.