Coronaviruset, covid-19, och reseförsäkring, vad gäller?

Annons

Coronaviruset covid-19 reseförsäkring

Coronaviruset, covid-19, vad gäller för din reseförsäkring?

Coronaviruset, covid-19, är högaktuellt just nu och i det här inlägget går jag igenom vad som kan gälla för din reseförsäkring nu när utrikesdepartementet avråder från alla resor till Hubei-provinsen samt icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina med undantag för Hongkong samt Macao på grund av det pågående utbrottet av Coronaviruset, covid-19.

Här är vad som gäller om du vill ställa in en bokad resa eller befinner dig i området.

Information och råd till resenärer

Coronaviruset, covid-19, har bekräftats i över 50 länder nu med majoriteten av smittade och dödsfall i Kina. De länder som har flest bekräftade fall är Kina, Sydkorea, Italien och Iran. Även Sverige har rapporterat flera fall av smittade senaste två dagarna.

Klicka här för en karta över Coronavirusets spridning

Svenska resenärer uppmanas att följa händelseutvecklingen i landet man ska resa till, följa lokala myndigheters råd och anvisningar samt läsa ambassadernas reseinformation. Aktuell reseinformation per land finns på Sweden Abroad och kan även läsas i appen UD Resklar.

Vad gäller om jag vill ställa in en resa till Kina till exempel?

Har du en hemförsäkring hos exempelvis Länsförsäkringar har du också en reseförsäkring som gäller för utlandsvistelser kortare än 45 dagar.

Reseförsäkringen gäller i hela världen, med undantag för de länder och regioner som UD avråder resenärer att åka till.

UD avråder just nu från alla resor till Hubei-provinsen. Vidare avråder UD från icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina med undantag för Hongkong och Macao.

Avrådan gäller tills vidare. Därför gäller inte försäkringen om du trots UDs avrådan väljer att resa.

Om du redan köpt en resa men inte vill åka behöver du kontakta din researrangör för att undersöka möjligheten att avboka eller omboka

Vad gäller om jag befinner mig i ett drabbat område?

Du som befinner dig på en plats som UD avrått från att resa till har ofta ett skydd för akut läkarvård i din reseförsäkring om du drabbas av akut sjukdom eller olycksfall.

Vad händer om jag hamnar i karantän på resmålet, får jag någon ersättning från reseförsäkringen?

Nej, du får inte ersättning från reseförsäkringen.

Du bör vända dig till den lokala myndighet som utfärdat karantänen för ersättning.

Hamnar du i karantän väl hemma i Sverige så kan du däremot få så kallad smittbärarpenning genom försäkringskassan vilket motsvarar 80% av din lön. 

Coronaviruset, covid-19, checklista

Innan avresan

  • Kolla upp och följ reserekommendationerna på UD:s webbplats.
  • Läs mer om vad en avrådan från UD innebär.
  • Om du inte vill åka på en redan planerad och bokad resa behöver du kontakta ditt rese- eller flygbolag för ta reda på vilka möjligheter du har att avboka eller omboka din resa.
  • Din hemförsäkring, reseförsäkring eller kortförsäkring ersätter inte en planerad resa utifrån denna händelse.

Om du är på plats

  • Om du befinner dig i drabbade områden och har frågor eller vill ha hjälp, kontakta i första hand SOS International larmcentral. Tel: +46-8-670 4000

Följ mig på Twitter

Tillbaka till startsidan

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 32 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och wordpress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.