Bokföra kostnadsränta på skattekonto

Annons

Bokföra kostnadsränta på skattekonto

Bokföra kostnadsränta på skattekonto

Bokföra kostnadsränta på skattekonto, konto 1630 Avräkning för skatter och avgifter, artikel komplett med bokföringsexempel på hur du bokför kostnadsränta på ditt aktiebolags skattekonto.

Kostnadsränta är icke avdragsgill medan intäktsränta är skattefri, något som kan vara värt att känna till och hålla isär.

Bokföringsexempel bokföra kostnadsränta på konto 1630 skattekonto

Exempel: Företaget har haft ett underskott på skattekontot och får därmed betala en icke avdragsgill ränta på 50kr som bokförs på konto 8423 (Räntekostnader för skatter och avgifter) vilket minskar saldot på skattekontot, konto 1630 (Avräkning för skatter och avgifter på skattekonto), med 50kr.

Här följer ett exempel på hur du kan bokföra kostnadsränta på konto 1630 Avräkning för skatter och avgifter, även kallat skattekonto.

KontoBeskrivningDebetKredit
1630Skattekonto50
8423Räntekostnader för skatter och avgifter50

På ditt aktiebolags skattekonto hos Skatteverket bokförs alla skatter och avgifter som omfattas av Skattebetalningslag (1997:483) som till exempel:

 • Kostnadsränta på ditt skattekonto
 • Korrigerad kostnadsränta på ditt skattekonto
 • Inkomstränta på ditt skattekonto
 • Korrigerad inkomstränta på ditt skattekonto
 • Förseningsavgifter för sent inlämnade skattedeklarationer, arbetsgivardeklarationer och företagets inkomstdeklarationer
 • Förseningsavgifter till Bolagsverket
 • Kostnader i anslutning till rättelser av skattedeklarationer, arbetsgivardeklarationer och företagets inkomstdeklarationer.
 • Kontrollavgifter för skattetillägg
 • Kompensation för höga sjuklönekostnader
 • Ersättningar för olika arbetsmarknadsbidrag som lönebidrag, särskilt anställningsstöd och liknande ersättningar där ersättningen utbetalas till skattekonto.
 • Återbetalning av för mycket inbetald f-skatt efter avstämning av slutgiltig skatt
 • Punktskatter som vid försäljning av alkohol

På ditt aktiebolags skattekonto registreras även andra kostnader och intäkter som berör ditt företags skattekonto och som inte har tagits upp som exempel i listan ovan.

Kostnadsräntan är inte avdragsgill, och påverkar därför ditt företags resultat, och ska därför återföras i deklarationen medan intäktsräntan är skattefri och har således ingen resultatpåverkan.

Tack för din läsning!

Följ mig på Twitter

Tillbaka till startsidan

Besök min profil på InstaLinks.se

Annons

Behöver ditt företag ett riktigt bra webbhotell? Loopia erbjuder webbhotell med e-post, dns-tjänst, vps-tjänst och köp av domännamn. Jag har använt Loopia sen tidigt 2000-tal och är väldigt nöjd. Klicka här för att se aktuella erbjudanden

Spara och investera i aktier och fonder? Välj Avanza Bank för ditt sparande. Oavsett om det gäller ett privat sparande i värdepapper, pension eller om du som företagare vill investera ditt företags pengar på ett tryggt sätt. Klicka här för att komma igång med ditt sparande hos Avanza.

Är det dags för bokslut och årsredovisning? Hos vår samarbetspartner Årsredovisning Online kan du t.ex. upprätta årsredovisning för aktiebolag enligt K2-rekommendationen online, du betalar per årsredovisning, inga löpande kostnader med andra ord. Besök årsredovisning online för bra erbjudanden.

Är det dags att starta eget aktiebolag? Bolagspartner hjälper dig med ett eget aktiebolag snabbt och smidigt. De har lång erfarenhet och jag har själv använt dem flera gånger. Välj Bolagsparter när det är dags för eget aktiebolag.

Behöver företaget kontorsutrustning? Besök Kontorsgiganten så hittar du allt för hemmakontoret. Klicka här för att köpa kontorsmaterial och kontorsvaror online

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Annons

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 51 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och WordPress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.