Konton och kontoplaner

Annons

Konton och kontoplaner
Konton och kontoplaner

Konton och kontoplaner

Liknande affärshändelser ska samlas på ett och samma konto för att ge en systematisk ordning i bokföringen därför använder man konton och kontoplaner.

 I företagets bokföring visar ett konto sammanställningen av en viss typ av affärshändelser. Du bokför till exempel alla inbetalningar till kassan på ett särskilt konto i bokföringen.

En kontoplan är en förteckning över de konton som ditt företag använder i sin bokföring.

Konto, kontoklass och kontonummer i din bokföring

I företagets bokföring ska du samla olika slags affärshändelser på olika konton, till exempel kundfordringar på kontot för just kundfordringar. Ett bokföringskonto är alltså ett konto på vilket du registrerar (bokför) en viss slags affärshändelser.

Kontoklassen visar om kontot är ett tillgångs-, skulds-, intäkts- eller kostnadskonto. Exempelvis är pengar i en kassa en tillgång, och kontot “kassa” hör därmed till klassen tillgångskonton. Fler exempel på tillgångskonton är bank, kundfordringar, maskiner, och byggnader.

Kontonumret är det nummer som bokföringskontot har tilldelats, till exempel [1910] (BAS-konto) för kassan.

När du sorterar olika slags affärshändelser på olika konton bokför du i systematisk ordning. Detta kallas också för huvudbokföring.

Konton och kontoplaner

I din bokföring använder du dig av olika konton för att registrera företagets olika affärshändelser. Alla dessa konton tillsammans utgör din kontoplan.

Läs mer om konton och kontoplaner här

Tillbaka till startsidan

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 30 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och wordpress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.