Återbetalning av kompensation för höga sjuklönekostnader

Annons

Återbetalning av kompensation för höga sjuklönekostnader

Återbetalning av kompensation för höga sjuklönekostnader

Återbetalning av kompensation för höga sjuklönekostnader till Försäkringskassan efter beslut om återbetalning av till exempel ett felaktigt utbetalt belopp.

I den här artikeln finns både bokföringsexempel för återbetalning av kompensation för höga sjuklönekostnader såväl som en tabell med räkneexempel för hur hög sjuklönekostnad ett företag normalt har rätt till.

Exempel på motivering till beslut om återbetalning av ersättning för höga sjuklönekostnader

Ibland blir det fel med rapporteringen av sjuklöner till Försäkringskassan vilket kan leda till att ett företag hamnar i en annan ersättningsklass för kompensation för höga sjuklönekostnader än vad som egentligen skulle ha beviljats.

Låt säga att ett företag har redovisat en lönekostnad på 2900509 kronor för ett år och en sjuklönekostnad för samma period på 65915 kronor.

En rättelse av lönekostnader görs och den totala lönekostnaden för året uppgår nu istället till 3128132 kronor, vilket gör att företaget inte längre har rätt till den del av lönekostnaden som överstiger 0,5% utan istället den del av lönekostnaden som överstiger 0,9%.

Räkneexempel för ersättning för sjuklönekostnad

  • Total lönekostnad (efter rättelse): 3128132 kronor
  • Sjuklönekostnad: 65915 kronor
  • 0,9% av lönekostnaden: 28153 kronor
  • Kostnad som kan ersättas: 65915 kronor – 28153 kronor = 37762 kronor
  • Ersättnings som utbetalts (före rättelse): 51412 kronor
  • Belopp som felaktigt har betalats ut: 51412 kronor – 37762 kronor = 13650 kronor

Slutsats räkneexempel

Företaget i exemplet har fått 13650 kronor i kompensation för höga sjuklönekostnader för mycket utbetalt och är nu återbetalningsskyldigt till Försäkringskassan för det beloppet.

Bokföringsexempel återbetalning av kompensation för höga sjuklönekostnader

Hur ska man bokföra återbetalning av kompensation för höga sjuklönekostnader till Försäkringskassan?

I bokföringsexemplet används BAS-konto 1940 som företagets huvudsakliga bankkonto och BAS-konto 3997 för återbetalning av ersättning för höga sjuklönekostnader.

Bokföringsexempel återbetalning från företagets bankkonto

BAS-KontoBokföringstextDebetKredit
Konto 1940Bank, huvudkonto10000
Konto 3997Återbetalning kompensation för höga sjuklönekostnader10000

Tabell över kompensation för höga sjuklönekostnader

Tabell som gäller från 2015

Från år 2015 gäller följande procentsatser för att ersätta sjuklönekostnader.

Om lönekostnaden är …Så har ni rätt till ersättning för sjuklönekostnad som överstiger …
högst 3 miljoner kronor0,50% av lönekostnaden
3 – 6 miljoner kronor0,90% av lönekostnaden
6 – 12 miljoner kronor1,20% av lönekostnaden
12 – 20 miljoner kronor1,30% av lönekostnaden
över 20 miljoner kronor1,50% av lönekostnaden

Läs den här artikeln om hur du räknar ut kompensation för höga sjuklönekostnader.

Just nu, under pågående Corona-pandemi 2020, så tillämpas undantagsregler och sjuklöneansvaret faller till staten så när som på en mindre del som arbetsgivaren fortfarande får stå för, mer om de tillfälliga åtgärderna i sjuklöneansvaret kan ni läsa om i en av mina andra artiklar.

Tack för ditt besök!

Följ mig på Twitter

Tillbaka till startsidan

Besök min profil på InstaLinks.se

Annons

Behöver ditt företag ett riktigt bra webbhotell? Loopia erbjuder webbhotell med e-post, dns-tjänst, vps-tjänst och köp av domännamn. Jag har använt Loopia sen tidigt 2000-tal och är väldigt nöjd. Klicka här för att se aktuella erbjudanden

Spara och investera i aktier och fonder? Välj Avanza Bank för ditt sparande. Oavsett om det gäller ett privat sparande i värdepapper, pension eller om du som företagare vill investera ditt företags pengar på ett tryggt sätt. Klicka här för att komma igång med ditt sparande hos Avanza.

Är det dags för bokslut och årsredovisning? Hos vår samarbetspartner Årsredovisning Online kan du t.ex. upprätta årsredovisning för aktiebolag enligt K2-rekommendationen online, du betalar per årsredovisning, inga löpande kostnader med andra ord. Besök årsredovisning online för bra erbjudanden.

Är det dags att starta eget aktiebolag? Bolagspartner hjälper dig med ett eget aktiebolag snabbt och smidigt. De har lång erfarenhet och jag har själv använt dem flera gånger. Välj Bolagsparter när det är dags för eget aktiebolag.

Behöver företaget kontorsutrustning? Besök Kontorsgiganten så hittar du allt för hemmakontoret. Klicka här för att köpa kontorsmaterial och kontorsvaror online

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Annons

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 51 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och WordPress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.