Ingen karensdag, inget karensavdrag, sjukpenning första dagen – Corona & covid-19

Annons

Ingen karensdag, Inget karensavdrag samt sjukpenning från första dagen - corona covid-19
Ingen karensdag, Inget karensavdrag samt sjukpenning från första dagen - corona covid-19

Ingen karensdag, inget karensavdrag, sjukpenning första dagen – Corona & covid-19

Ingen karensdag och inget karensavdrag samt sjukpenning första dagen är innebörden i pressmeddelandet som gick ut vid klockan 13.15 idag den 11:e mars 2020- Corona & covid-19

Enligt pressmeddelandet så kommer staten att ta kostnaden för att karensdag och karensavdrag uteblir och att sjukpenning utgår för dag 1 istället för att arbetstagaren har ett avdrag av lön.

Beslutet om avskaffad karensdag och avskaffat karensavdrag ska gälla 6 veckor från idag men kan komma att förlängas

Andra åtgärder för att underlätta för arbetsgivare och företagare förväntas träda i kraft den 1:e maj 2020.

I skrivande stund finns ingen information på Försäkringskassans webbplats för att anmäla sjukfrånvaro för dag 1 men det bör komma snart.

Uppdaterat, tillagt och redigerat klockan 22.00Sjukpenning gäller endast för första dagen, den så kallade karensdagen eller karensavdraget som det heter sen 2019. Sjukpenning från dag 2-14 är på förslagsnivå och i dagsläget finns ingen annan information annat än att arbetsgivaren betalar sjuklön, som vanligt, resterande sjukdagar.

Ingen karensdag, Inget karensavdrag samt sjukpenning från första dagen - corona covid-19
Karensdagen slopas under en och en halv månad från och med i dag, till att börja med, uppger Magdalena Andersson under presskonferensen

Enligt det pressmeddelande som gick ut i samband med presskonferensen idag är det tydligt att en av de största åtgärderna som kommer att vidtas är att karensdagen (karensavdraget) kommer slopas.

“Karensdagen slopas genom att staten betalar ut sjukpenning för första dagen i sjukfallet och anslaget för smittbärarpenning höjs. Åtgärderna bedöms kunna minska smittspridningen och därmed belastningen på vården”, står det i pressmeddelandet.

Då artikeln publiceras fanns över 409 bekräftade fall av Corona-sjuka i Sverige men antalet ökar drastiskt.

Så här långt så gäller det sjukdomsfall och inte vid rädsla eller oro för att smittas eller sprida smitta. Är du frisk ska du givetvis arbeta.

Minska risken för att smittas genom 5 enkla åtgärder

Folkhälsomyndigheten informerar om hur du kan minska risken för att sprida smittan och minska risken att smittas av Corona-viruset själv

Coronaviruset sprids genom hostningar och nysningar, det som kallas droppsmitta. Men hur minskar du risken att bli smittad eller smitta andra? Här är fem tips på förebyggande åtgärder.

Enligt Folkhälsomyndigheten handlar det om allmänt förebyggande åtgärder, som till vanliga förkylningar.

  • Undvika att röra vid ansiktet.
  • Undvika nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
  • Stanna hemma när du är sjuk.

Läs mina andra inlägg om Corona-viruset & covid-19

Följ mig på Twitter

Tillbaka till startsidan

Annons

Behöver ditt företag ett riktigt bra webbhotell? Loopia erbjuder webbhotell med e-post, dns-tjänst, vps-tjänst och köp av domännamn. Jag har använt Loopia sen tidigt 2000-tal och är väldigt nöjd. Klicka här för att se aktuella erbjudanden

Spara och investera i aktier och fonder? Välj Avanza Bank för ditt sparande. Oavsett om det gäller ett privat sparande i värdepapper, pension eller om du som företagare vill investera ditt företags pengar på ett tryggt sätt. Klicka här för att komma igång med ditt sparande hos Avanza.

Är det dags för bokslut och årsredovisning? Hos vår samarbetspartner Årsredovisning Online kan du t.ex. upprätta årsredovisning för aktiebolag enligt K2-rekommendationen online, du betalar per årsredovisning, inga löpande kostnader med andra ord. Besök årsredovisning online för bra erbjudanden.

Är det dags att starta eget aktiebolag? Bolagspartner hjälper dig med ett eget aktiebolag snabbt och smidigt. De har lång erfarenhet och jag har själv använt dem flera gånger. Välj Bolagsparter när det är dags för eget aktiebolag.

Behöver företaget kontorsutrustning? Besök Kontorsgiganten så hittar du allt för hemmakontoret. Klicka här för att köpa kontorsmaterial och kontorsvaror online

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Annons

Annons

Om MICHAELHANSSON.SE 51 artiklar
En ekonomiblogg om affiliate marketing, arbetsrätt, bokföring, företagsekonomi, personal, privatekonomi, redovisning, sökmotoroptimering och WordPress. Jag publicerar artiklar, bokföringsexempel, inlägg, guider och tips inom privatekonomi och företagsekonomi. Mina inlägg och artiklar innehåller ofta relaterade annonser eller affiliate länkar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.